ZapLog-dossier: levensmiddelen

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Obese bijen (HFCS) Colony collapse disorder?

maa 25 aug 2014 20:37
Bijenonderzoekers hebben ontdekt dat de fructosesiroop waarmee sommige imkers hun kolonies voeden de normale groei van de bestuivers saboteert, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor ziektes. ‘De ene suiker is de andere niet’, stelt bijenonderzoeker Gene Robinson van de University of Illinois (VS). Omdat de basiscomponenten van de suikers in stroop, suikerklontjes, nectar of honing vrijwel altijd glucose, fructose of sucrose zijn, dachten wetenschappers tot nu toe dat het niet uitmaakt of...

Met E-nummers getatoeëerd fruit goedgekeurd door EU

woe 19 jun 2013 14:43
Vanaf heden mogen levensmiddelenfabrikanten met behulp van een laser ‘tatoeages’ van E-nummers aanbrengen op supermarktfruit. De Europese Unie heeft het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden om meloenen, citrusfruit en granaatappels te tatoeëren afgelopen week goedgekeurd. De nieuwe regeling treedt op 23 juni aanstaande in werking. Hoewel de technologie al sinds 2009 bestaat, was het gebruik van de chemicaliën voorheen verboden. Fabrikanten kunnen aan de hand van de ‘tatoeage’ zien...

Goedkeuring gentech zalm opent deur naar meer gentech dieren

don 27 dec 2012 18:28
Een Amerikaanse licentie voor de commerciële ontwikkeling en verkoop van genetisch gemodificeerde zalm zou de deur kunnen openen voor een nieuw tijdperk van genetisch gemodificeerde dieren bestemd voor menselijke consumptie, hoewel er op dit moment weinig tekenen zijn dat ze gewild zijn door particulieren of supermarkten. De AquAdvantage zalm is een Atlantische zalm ontworpen met twee extra genen, één uit de Pacifische Chinook zalm en één van een palingachtige soort de oceaan puitaal...

Make-up en kunststoffen kunnen vroege menopauze veroorzaken

vri 26 okt 2012 17:34
Onderzoekers waarschuwen dat chemische stoffen in cosmetica, kunststoffen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen zouden kunnen veroorzaken dat vrouwen vroeg de menopauze ingaan. Onderzoekers van de Washington University in St. Louis, Missouri keken naar gegevens van 5708 vrouwen die al eerder hadden deelgenomen aan de United States National Health and Nutrition Examination Survey. Vrouwen die waren blootgesteld aan hoge hoeveelheden van bepaalde chemische stoffen gingen waarschijnlijk twee...

Maakt Monsanto Amerikanen dik?

vri 28 sep 2012 17:19
Van alle ontwikkelde landen zijn de Amerikanen de dikste mensen ter wereld. De Wereld Gezondheid Organisatie ontdekte dat meer dan 60 procent van de Amerikaanse bevolking overgewicht of obesitas heeft. Nog verontrustender is dat de VS het enige land in de ontwikkelde wereld is om obesitas te labelen als een nationaal veiligheidgevaar voor de gezondheid. Top Pentagon functionarissen hebben gewaarschuwd dat Amerikanen zo dik worden dat de meeste van de vrijwilligers voor het leger...

Plastic kookgerij en anti-aanbaklagen gekoppeld aan ADHD

don 19 jul 2012 17:33
Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen C8, een type van de vele perfluorchemicaliën (PFK's), en de ontwikkeling van ADHD bij kinderen. Ondanks deze bevindingen, en de vele andere risico's van PFK's die over de afgelopen decennia zijn ontdekt, gebruiken bedrijven ze nog steeds graag in hun producten. Perfluorchemicaliën en ADHD Volgens het onderzoek, dat van de Boston University en de Harvard School of Public Health komt, lopen kinderen die blootgesteld worden aan hogere...

De problemen met gentech voedsel

woe 13 jun 2012 17:55
Een animatiefilm om de reeks van problemen met genetisch gemanipuleerd voedsel te illustreren. Gemaakt door Simon Jochum. Veel mensen hebben de mening dat zij geen enkel contact met genetisch gemodificeerde levensmiddelen hebben. Maar bijna iedereen heeft contact met dat voedsel zonder het te weten. De animatie "Transgene Foods" belicht dat punt. Het bewustzijn van consumenten zou veel meer moeten worden verbeterd op dat punt. Het belicht de huidige situatie in Europa en de mogelijke...

Allergische effecten van genetisch gemodificeerde levensmiddelen

don 10 mei 2012 17:32
Allergische reacties zijn sterk toegenomen sinds de eerste gewijzigde tomaat ongeveer 17 jaar geleden werd geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt bijna 80 procent van alle consumptiegoederen die in de supermarkten verkrijgbaar zijn op een of andere manier gewijzigd. Dit betekent dat je hoogst waarschijnlijk al geruime tijd genetisch gemanipuleerd voedsel eet zonder dat je het zelf geweten hebt. De genetische opmaak van de plant wordt gewijzigd om het een specifieke eigenschap te geven bij het...

Chemische stof gelinkt aan obesitas bij vrouwen

zat 28 apr 2012 17:33
Meisjesbaby's die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan zelfs een laag niveau van een algemene vlekken afstotende chemische stof lopen later in het leven groter risico om overgewicht te krijgen. Uit een twintigjarig onderzoek van 665 Deense zwangere vrouwen en het volgen van hun baby's toonde dat meisjesbaby's die waren blootgesteld aan huishoudelijke vlekken afstotende middelen met perfluoroctaanzuur (PFOA) drie keer meer kans hadden om overgewicht te krijgen en grote tailles op de...

Monsanto en genetisch gemodificeerde gewassen

maa 16 apr 2012 17:31
Weet Monsanto wat ze doen? Hebben wij, het publiek, alle feiten? Zijn genetisch gemodificeerde levensmiddelen veilig? Zijn levensmiddelen die gentech bevatten duidelijk gelabeld? Is Monsanto, bewust of onbewust, de biosfeer aan het vernietigen? Zijn genetisch gemodificeerde produceren een gevaar voor de gezondheid? Voor degenen die niet wensen bang gemaakt te worden die kunnen beter stoppen met lezen. Monsanto. Hebben we die naam niet eerder gehoord? Ja, herinner je het nog wie Agent...

In de toekomst zijn voedselverpakkingen eetbaar

zon 18 maa 2012 18:31
Hier is een oplossing voor ons steeds groter wordende kunststofprobleem: verpak levensmiddelen en dranken in een eetbare verpakking die eigenlijk goed genoeg is om te eten. Dr. David Edwards, een professor aan Harvard, werkt eraan. Na het creëren van Breathable Foods en een energiecapsule vertrok Edwards naar WikiCells, een eetbare verpakking technologie. Het WikiCells project begon een paar jaar geleden toen Edwards ging samenwerken met de Franse designer François Azambourg aan een...

Levensmiddelen kunnen 180 keer meer fluoride bevatten dan kraanwater

vri 17 feb 2012 18:24
Gefluorideerd leidingwater en tandpasta worden vaak beschouwd als de belangrijkste bronnen van fluoride blootstelling, maar het blijkt dat gebruikelijke levensmiddelen in feite mogelijk grotendeels kunnen bijdragen aan je fluorideninname. Volgens fluoride expert Jeff Green, die al 15 jaar actief protesteert en de effecten van fluoride op het lichaam bestudeert, bevat een gebruikelijk voedingsmiddel tot 180 keer meer fluoride dan je gefluorideerde kraanwater! (PS. leidingwater in Nederland...

EU besteed 3 miljoen euro om eten van insecten te bevorderen

din 7 feb 2012 18:25
De EU zal drie miljoen euro besteden om "de mogelijkheden van insecten als een alternatieve bron van eiwit" te onderzoeken. Onderzoeksprojecten zullen dit jaar worden geselecteerd. Voedsel deskundigen zijn het erover eens dat insecten waarschijnlijk zouden moeten worden verborgen voor het Europese publiek, zodat het insect "voedsel" zou kunnen worden gebruikt als een additief in hamburgers en ander fast food. De UN's Food Standards Authority zegt over het onderzoek: "Terwijl insecten niet...

Bewerkte vleeswaren verhogen risico op kanker aanzienlijk

zat 21 jan 2012 18:31
Een recent onderzoek, uitgevoerd door Zweedse onderzoekers, toonde een verder verband tussen vleeswaren, zoals worst of spek en een verhoogd risico op alvleesklierkanker. Dit soort verband is niet noodzakelijk nieuw, maar het onderzoek levert verder bewijs dat zich tegoed doen aan vleeswaren misschien niet de beste beslissing voor je gezondheid is. Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het British Journal of Cancer, analyseerde de gegevens van 11 klinische onderzoeken waarbij 6.643 mensen...

Waarom kunstmatige smaakstoffen slecht voor je gezondheid zijn

din 10 jan 2012 18:25
Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die als "natuurlijke aroma's" of "kunstmatige aroma's" op de lijst staan. De meeste mensen denken dat natuurlijke aroma's beter zijn dan kunstmatige, maar ze zijn het niet. Beide zijn geproduceerd in een laboratorium met behulp van synthetische chemicaliën. Het enige verschil is dat "natuurlijke aroma's" vergelijkbaar zijn met diegene die in echt voedsel gevonden worden, terwijl de kunstmatige aroma's chemische stoffen zijn die niet in de...

Zijn tomaten een uitvinding?

don 10 nov 2011 20:34
Aanvraag van Israëlische Ministerie van Landbouw uit 2000 bepalend voor patenteerbaarheid van planten en dieren in de EU. Het European Patent Office (EPO) heeft op 8 november de beslissing over het zogenaamde tomatenpatent uitgesteld. Hierbij gaat het om de fundamentele vraag of op planten en dieren patenten kunnen worden aangevraagd. In 2000 deed het Israëlische Ministerie van Landbouw een patentaanvraag voor de ontwikkelde kweekmethode, tomatenplanten en tomaten die minder water...

Toename gebruik antibiotica op boerderijen reden tot zorg

woe 2 nov 2011 18:30
Volksgezondheid verdedigers vernieuwen hun streven naar strengere beperkingen op antibiotica in de voedselproductie nadat een Pew Health Group analyse van federale gegevens vond dat het gebruik ervan in 2010 was gestegen met tot 6,7 procent. Het nieuwste Food and Drug Administration onderzoek, laat op vrijdag vrijgegeven, gaf aan dat de totale hoeveelheid antibiotica dat gebruikt wordt in de productie van levensmiddelen in 2010 13,9 miljoen kilo was (30,6 miljoen pond), aldus Pew. Dat is een...

Wereldwijde honger neemt toe door beursspeculaties

zat 8 okt 2011 15:22
De wereldwijde hongersnood is door beursspeculaties op levensmiddelen volgens de Duitse katholieke hulporganisatie Misereor alleen maar toegenomen. Halfweg de jaren negentig waren er 850 miljoen hongerlijders, intussen zijn het er vermoedelijk 950 miljoen, zei Misereor-adviseur voor landbouw Benjamin Luig in Berlijn met het oog op de Wereldvoedseldag van 16 oktober. Een van de hoofdoorzaken zijn beursspeculaties in gronden en voeding. Als daardoor de prijzen voor levensmiddelen stijgen,...

Knoeien met eten mag van Brussel

don 11 aug 2011 17:21
Zes jaar lang is in Brussel een debat gevoerd over verplichte voedseletiketten. Meer transparantie in de levensmiddelenindustrie komt er in iedere geval niet via Brussel. De EU is het perspectief van de consument en de volksgezondheid uit het oog verloren. Dat blijkt uit de net aangenomen Europese Food Information Regulation over verplichte informatie op voedsel. De richtlijn is een vergaarbak geworden van afgezwakte compromissen en excuusregeltjes. Twijfelachtige aanprijzingen, kleine...

Zou je een twee weken oude sandwich willen eten?

vri 8 jul 2011 17:32
Een twee weken oude sandwich lijkt geen erg aanlokkelijk vooruitzicht, brood zo oud dat het begint te krullen op de hoeken en een vulling die slechts ver gerelateerd is aan wat er op het etiket staat. Maar volgens voedingswetenschappers zullen we binnenkort sandwiches kunnen kopen en veilig eten die op dag 14 nog net zo vers zijn als toen ze werden samengesteld. De truc, zeggen ze, zijn de ingrediënten en een beschermende atmosfeer in de verpakking. Groothandelaar Booker is klaar om te...

Herbicidentolerantie en genetisch gemodificeerde gewassen

maa 4 jul 2011 17:27
Het wijdverbreide en steeds intensievere gebruik van glyfosaat in associatie met het gebruik van GM (genetisch gemodificeerd) gewassen vormt verdere risico's voor het milieu en de gezondheid van de mens. Glyfosaat is het actieve ingrediënt in veel herbiciden die over de hele wereld verkocht worden, waaronder de bekende formulering, Roundup. Herbiciden op basis van glyfosaat worden op grote schaal gebruikt voor onkruidbestrijding omdat ze niet-selectief zijn; glyfosaat doodt alle vegetatie....

In Wit-Rusland is de crisis paniek in volle hevigheid losgebarsten.

zat 21 mei 2011 21:23
In de winkels worden alle schappen leeg gekocht. De financiële crisis in Wit-Rusland zit in een enorme stroomversnelling. In de winkels zijn niet alleen alle dagelijkse goederen verdwenen, maar ook huishoudelijke artikelen en huishoudelijke apparaten. Bij de geldautomaten staan lange rijen. De daling van de lokale valuta, de Wit-Russische roebel, ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft de financiële positie van Wit-Rusland extreem verslechterd. Volgens deskundigen verslechterd de...

Prijzen levensmiddelen komende tijd fors omhoog

don 7 apr 2011 09:26
De prijzen van levensmiddelen gaan de komende tijd flink stijgen. Vooral voor verse artikelen als aardappelen en vlees moet meer worden betaald. Boodschappen De prijzen van verse artikelen zijn in februari met maarliefst 10 procent gestegen. Prijzen van Pasta, koffie en rijst, liggen 5 procent hoger dan in januari. Reden voor de prijsstijging is de angst van supermarkten om prijzen in januari te verhogen, meldt Gfk-directeur Joop Holla. 'De stijgingen zijn zo hoog omdat januari een echte...

Wetenschappers onder vuur

zon 6 maa 2011 18:35
Arpad Pusztai en Ignacio Chapela hebben twee dingen gemeen: ze zijn beide vooraanstaande wetenschappers en hun carrières liggen nu in puin. Beide publiceerde waarschuwingen tegen de verkoop van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en beide ondergaan nu het lot van degenen die kritiek hebben op dit soort werkzaamheden, dat vaak eerder wordt gedomineerd door financiële belangen dan het algemeen belang. In Wetenschappers onder vuur schetst directeur Bertram Verhaag een levendig beeld van...

Ethnische zuivering in Hebron: Israëlische politie vernietigt oogsten en snijdt water toevoer af

zat 10 jul 2010 17:15
Hebron is een stad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De stad staat onder afzonderlijk Palestijns en Israëlisch bestuur, de bevolking is overwegend Palestijns. Deze videobeelden van 6 juli 2010 tonen Israëlische politie die de groenten en watertoevoer van Palestijnse dorpelingen vernietigen. Er is sprake van etnische zuiveringen wanneer er acties ondernomen worden om een etnische groepering in een gebied in aantal te verminderen. Het afnemen van noodzakelijke levensmiddelen...