Door community (initieel ferdo), Op maa 8 maa 2010 17:06, 17 reacties,    

‘Zon’ toch niet voor niets in ge-zon-dheid

Sinds de laatste serie artikelen van Ouwe Knar over vitamine D is het rond deze vitamine op zaplog een beetje stil geworden.

'Vitamine D maakt meer kapot dan je lief is' was de zo debiele titel van deze reeks artikelen. Debiel? Ja debiel. Want volslagen misleidend en absoluut onjuist!

Sinds gisteren is namelijk bekend geworden dat zonder vitamine D in het lichaam de T -cellen (witte bloedcellen) zich niet veranderen in actieve Killer cellen.
Vitamin D Crucial to Activating Immune Defenses

Het was al bekend sind 2005 dat vitamine D een rol speelde in het passive immuunsystem en de aanmaakt van lichaamseigen anitbiotica cathelicidine stimuleerde, maar nu is dus duidelijk geworden dat de optimale werking van het active imuunsysteem ook rechtstreeks afhankelijk is van de aanwezigheid van vitamine D in ons lichaam.

Onze voorouders hadden kennelijk al een briljant inzicht door ziekte een gebrek aan zon te noemen: gezondheid, hoe meer gezond hoe minder ziek.

Leven jullie nog, Marshall Protocol apostels?

Annotaties:
| #96698 | 08-03-2010 18:50 | Patman
En jij gelooft dat soort onderzoekjes nog?
Patman's avatar
| #96711 | 08-03-2010 20:41 | ferdo
Nog gelooft? Hoezo? Is er inmiddels iets mis met wetenschap? Wetenschap hoef je niet te geloven. Ik ga er van uit dat het hier om net ontdekte feiten gaat.
| #96719 | 08-03-2010 21:59 | Paul2
En jij gelooft dat soort onderzoekjes nog?

@Patman

Wordt wel een beetje een standaardreactie van je ,elke keer als iemand een uitslag van een onderzoek hier plaatst.
| #96723 | 08-03-2010 22:31 | Antares
Ik ga er van uit dat het hier om net ontdekte feiten gaat.


Doen ze vaker; over 10 jaar komen ze weer met andere feiten totdat over 20 jaar iemand zich bedenkt dat het natuurlijk ook een combinatie van beide zou kunnen zijn.

Daarna is het weer wachten op de volgende feiten.

En dat terwijl iedereen van nature snapt dat de zon gezond is!
Antares's avatar
| #96734 | 09-03-2010 01:00 | Japie
De beste manier om jezelf te beschermen tegen de heilzame werking van de zon is jezelf insmeren met kankerverwekkende zonnebrandcreme en je lichaam vol te proppen met hamburgers, frites en frikandellen.
Japie's avatar
| #96746 | 09-03-2010 10:08 | ferdo
En dat terwijl iedereen van nature snapt dat de zon gezond is!


Daar heb ik mijn twijfels over. Dermatologen en het KWF doen er juist alles aan mensen uit de zon te houden doordat ze menen dat UV licht huidkanker zou veroorzaken.

En dan zijn er nog die types die Trevor Marshall aanbidden en denken dat alle autoimmuun-ziekten veroorzaakt zouden worden door teveel zon, en teveel vitamine D.

En dan zij er nog duizenden (huis)artsen die hun opleiding in een tijd genoten hebben waarbij over vitamine D niet veel meer bekend was dan dat er voldoende in een theelepel zit om de verschrikkelijke engelse ziekte te voorkomen. Voor bijscholing kloppen deze artsen aan bij de pharmaceutische industrie. En die gaat echt niks vertellen over zon of vitamine D. Want er valt geen droog brood aan te verdienen. 1 gram, vitamine D3, waar ik zo'n 30 jaar mee kan doen (4000 IE per dag), kost 35 euro en de zon is gratis.
| #96747 | 09-03-2010 10:47 | ouwe knar
@ferdo
Misschien moet je die artikelen van mij nog eens goed doorlezen plus mijn commentaren. Dan kun je zien dat ik niemands apostel ben, helemaal niet per definitie tegen zon ben, graag zoveel mogelijk alles tot de bodem uitzoek en graag nuances aanbreng en vooral heel graag mensen aanspoor tot zelf nadenken en zelf uitzoeken.

Dat laatste is kennelijk niet helemaal bij jouw gelukt.

En wat betreft engelse ziekte: Dat heeft in de meeste gevallen te maken met ONDERVOEDING. Wat ook verklaart waarom kindjes die de hele dag in de zon lopen, engelse ziekte krijgen.

Vitamine D is en blijft een hormoon met heel veel interacties met andere lichaamsfuncties. Je kunt niet zomaar je lichaam volstorten met hormonen. Zoals je hopelijk ook hebt gelezen hebben sommige mensen inderdaad extra vitamine D (de actieve vorm dus en dus niet datgene wat je in de winkel koopt) nodig, maar dat is een heel ander hoofdstuk.

Immuniteit heeft onder andere ook alles te maken met volwaardige voeding, stress (psychisch, fysiek), medische interventies die het immuunsysteem mollen, zware metalen, gentech eten... .
Kortom pilletjes slikken en denken dat je daarmee alles voor je immuunsysteem hebt gedaan getuigt op zijn minst van kokervisie. Het woord debiel mag je zelf houden.

Succes ermee!
ouwe knar's avatar
| #96748 | 09-03-2010 10:53 | BigPic
Uit het onderzoek:

"To further investigate whether the induction of PLC-γ1 is dependent on 1,25(OH)2D3 and VDR, we stimulated T cells in the presence or absence of ketoconazole, an antagonist of the hydroxylase CYB27B1. CYP27B1 is required for the intracellular conversion of the inactive vitamin D precursor 25(OH)D3 into active 1,25(OH)2D3. In turn, 1,25(OH)2D3 stabilizes the VDR and inhibits its degradation. Thus, inhibition of CYP27B1 should result in less 1,25(OH)2D3 and VDR. We found that treatment of T cells with ketoconazole inhibited VDR expression as well as PLC-γ1 induction. This inhibition was reversed by the exogenous addition of 1,25(OH)2D3 but not by the addition of 25(OH)D3, which supported the idea that 1,25(OH)2D3-VDR signaling is required for PLC-γ1 induction."

De "Vitamine D" waar het dus om gaat is het actieve hormoon 1,25-D, niet de precursor 25-D en zeker niet de precursor daarvan ("Vitamine D3" uit zonlicht).
BigPic's avatar
| #96753 | 09-03-2010 11:21 | ferdo
De "Vitamine D" waar het dus om gaat is het actieve hormoon 1,25-D, niet de precursor 25-D en zeker niet de precursor daarvan ("Vitamine D3" uit zonlicht).


Ah, kijk, een MP apostel! En gelijk alles weer nodeloos ingewikkeld maken.

Snap je dan niet dat de hormoonversie van vitamine D gewoon uit vitamine D3 gemaakt wordt, naar behoefte.
Dus, geen vitamine D3 betekent dus ook geen hormoon vitamine D3 en daarmee dus slecht of zelfs niet werkende T cellen.
| #96778 | 09-03-2010 13:59 | ouwe knar
@ferdo
Snap je dan niet dat de hormoonversie van vitamine D gewoon uit vitamine D3 gemaakt wordt, naar behoefte.

Dat is dus net het probleem. Of het wordt soms ten onrechte niet omgezet, of het wordt soms ten onrechte wel omgezet.

Verder bestaat het immuunsysteem uit veel meer als alleen T cellen, en killercelletjes.
Er ook nog zoiets als balans, waardoor er op het het juiste moment in de juiste mate ontstekings/afweer reacties op de rails gezet worden. Alleen dat onderdeel is al razend ingewikkeld. Door bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerde voeding of vaccinaties wordt de balans verstoord, raakt het immuunsysteem in de war.
Mij lijkt het onverstandig om ongelimmiteerd nog meer kunstmatig geprutsel toe te passen.

Mij lijkt het zelfs verdacht dat dezelfde farma-goochelaars nu opeens met vitamine D komen aanzetten. Misschien in eerste instantie niet zoveel aan te verdienen, maar later des te meer.

Ferdo, ga op onderzoek uit, kijk wat het immuunsysteem doet, kijk wat de onderlinge interacties zijn. Zoals bijvoorbeeld de schildklier, de nieren. Allebij organen, die het bij steeds meer mensen begeven. Kijk hoe dat komt.
Zonder goed werkende nieren en een goed werkende schildklier heb je niet zo veel aan je pilletjes.

Vraag je af waarom er over inheemse volken die bij de evenaar leven zo weinig bekend is over hun verschillende vitamine D spiegels.
Vraag je af waar vitamine D opgeslagen wordt en waar je dan eigenlijk zou moeten meten.

Het zou heel goed kunnen dat de beperkte proefopzet van de onderzoekers die jij aanhaalt te reproduceren is zoals ook de uitkomsten. Alleen wat zegt dat over de te trekken conclusies en wat zegt dat over het grote complexe geheel????????????

Sterker nog, iedere keer als men denkt te weten hoe het nu zit met het immuunsysteem, blijkt opeens dat men eigenlijk nog steeds nagenoeg niets, maar ook niets weet.
Zoals eigenlijk het geval is in de hele wetenschap.

Ik meen mij overigens te herinneren dat jij zo voor vitamine D was in verband met MS (een auto immuunziekte, op hol geslagen immuunsysteem, zegt men). En nu ben je opeens heel blij met een onderzoek waaruit geconcludeerd zou kunnen worden dat vitamine D het immuun systeem oppept .... .

Sterkte.
ouwe knar's avatar
| #96779 | 09-03-2010 14:02 | Patman
@Paul, nee, het is mijn standaard reactie op dit soort onderzoek. Ongeschikt voor de complexiteit van het onderzochte systeem.

Dit soort wetenschap loopt ook langzaam (maar heel zeker) ten einde.
Patman's avatar
| #96783 | 09-03-2010 14:10 | Patman
@Paul om het verhaal nog maar een keer te vertellen.

Dit (soort) onderzoek is naar mijn inzicht totaal nutteloos en onbetrouwbaar. Een organisme is een complex zelf-organiserend systeem. Daar bestaat (nog) geen wetenschap voor. Je kunt in dergelijke systemen afzonderlijke delen (zoals vitamine-D) nooit in isolatie bestuderen omdat vanwege de emergentie in het systeem (holisme) de werking van een bepaalde stof afhankelijk is van de rest van het systeem.

Systeemkunde gaat op dit moment zo hard, dat het moeilijk is te zien waar het gaat eindigen, maar biomedische wetenschap zoals we die nu kennen, zal verdwijnen. Werkt gewoon niet. Klopt niet. Onbruikbaar.

Stellingen als "vitamine-D zijn goed voor..." hebben in complexe systemen geen enkele waarde.
Patman's avatar
| #96785 | 09-03-2010 14:13 | Patman
Klein voorbeeld:

Zuurstof is op zichzelf explosief en brandbaar.
Waterstof is op zichzelf explosief en brandbaar.
Zuurstof en waterstof bij elkaar maakt bluswater, dat is een emergente eigenschap van het nieuwe systeem en kan niet worden herleid tot de delen van het systeem.

Wat zuurstof doet is dus afhankelijk van de rest van het systeem. Holisme.

Er bestaat geen wetenschap waarmee dit effect kan worden voorspeld of geanalyseerd.

Ons hele lichaam zit zo in elkaar en is dus niet goed analyseerbaar met huidige wetenschap.
Patman's avatar
| #96786 | 09-03-2010 14:14 | ferdo
Stellingen als "vitamine-D zijn goed voor..." hebben in complexe systemen geen enkele waarde.


Epidemiologisch onderzoek toont aan dat je ongelijk hebt op dit punt.
| #96788 | 09-03-2010 14:15 | Supermario
Daar heb ik mijn twijfels over. Dermatologen en het KWF doen er juist alles aan mensen uit de zon te houden doordat ze menen dat UV licht huidkanker zou veroorzaken.
Wel eens van Yin-Yang gehoord? Het mes dat aan twee kanten snijdt?

Er is niets te vinden in de natuur dat enkel "goede" effecten heeft. Toch zie we dat zo ongeveer ieder levend wezen van de zon lijkt te groeien. Dan zal er wel iets goeds in zitten, nietwaar?
Supermario's avatar
| #96790 | 09-03-2010 14:17 | Patman
Als dat resultaat is verkregen door integratie van vele onderzoeken, over vele jaren en onder vele mensen, onder vele condities en voorwaarden, dan kan het betrouwbaar zijn. Als het resultaat is verkregen uit een enkel onderzoek is het vanwege de holistische / complexe aard van het onderzochte systeem per definitie onbetrouwbaar.
Patman's avatar
| #96806 | 09-03-2010 16:03 | Debsy
Ik zou zeggen...af en toe een lekker harinkie.
Ennuh de zon komt er weer aan! Lekker af en toe met je porempie en lijffie in de zon zitten en lekker veel roomboter/room van gras grazende/etende koeien.
Lijkt mij afdoende!
aanmelden / inloggen