Door Appie, Op maa 11 jun 2012 20:44, 5 reacties,    

VS: Producenten giftige vlamdovers onder vuur


21 Nationale wetgevers uit 10 staten zijn boos en eisen van de American Chemistry Council (ACC), zeg maar de vakbond van de chemische industrie, om 3 leden te royeren wegens onethisch gedrag. De betreffende leden, Albemarle, Chemtura en ICL Industrial Products, voldoen niet aan de statuten van de ACC’s Responible Care Program. Volgens een brief, verstuurd op 4 juni, aan het ACC, vinden de wetgevers dat de betreffende leden de statuten overtreden hebben.


De brief van de wetgevers aan het ACC (PDF)

De drie genoemde firma’s zijn de grootste producenten van gebromeerde vlamdovers en sinds tientallen jaren vechten ze tegen enige mogelijke beperking van deze giftige groep man-made chemicals in meubels, electronica en andere consumptieartikelen.

Echter de wetgevers lezen ook de kranten en verwijzen in hun brief naar het uitstekende stuk onderzoeksjournalistiek in de Chicago Tribune: Playing with fire. De artikelen maken duidelijk dat onder andere de drie producenten gebruik maken van vuile en misleidende praktijken om wetgevende beperkende maatregelen op de vlamdovers te omzeilen.

Het ACC reageerde prompt, op 5 juni verscheen de reactie. Volgens het ACC is het Responsible Care Program een meetmethode die door de industrie wordt gebruikt. De gebruikte meetmethode wordt door de leden ingezet om de genomen verantwoordelijkheid voor de samenleving transparant voor het publiek te beschrijven.


Het antwoord van het ACC (PDF)

In het antwoord aan de wetgever neemt Calvin M. Dooley (ACC) afstand van de acties van de drie firma’s maar bevestigde dat deze producenten van vlamdovers leden van de vereniging zijn.

Volgens het onderzoek van de Chicago Tribune gebruikten de drie bedrijven misdadige praktijken om hun product op de markt te plaatsen. Er werd zelfs een nep ‘grassroot’ organisatie opgericht: Citizens for Fire Safety. Deze organisatie viel wetgevers aan die het gebruik van gebromeerde vlamvertragers probeerde te beperken. Daarnaast blijkt uit de artikelen dat de vlamdover producenten zich op zeer twijfelachtige wetenschappelijke bewijzen baseerden. Deze ‘valse’ bewijzen gaven het gebruik van vlamdovers bestaansrecht. Ook een corrupte dokter uit een brandwondencentrum werd ingezet om door valse getuigenissen tegen chemicaliën te stemmen. Deze brandwonden expert gaf tegenover Tribune toe dat (enkele) verhalen over verbrandde kinderen waren verzonnen.

Dooley benadrukt dat het ACC geen oordeel bezit over de wetgeving en niet in verband wil worden gebracht met de propaganda site: Citizens for Fire Safety. De drie producenten erkennen ondertussen dat er een reactie dient te komen op de serie artikelen in de Chicago Tribune. In de reacties zal wetenschappelijke informatie openbaar worden gemaakt waarbij de brandveiligheid door vlamdovers wordt gegarandeerd. Om enige twijfel weg te nemen zullen extra testen zullen worden uitgevoerd.

Eén de 21 nationale wetgevers die de brief aan het ACC ondertekende was de afgevaardigde James W. Hubbard (Maryland). Hubbard verklaart dat onder andere Citizens for Fire Safety in het verleden mails naar zijn kiezers stuurde. Zijn inzet om vlamdovers te beperken werd door de producenten beantwoord met: laat huis en haard maar affikken.

De huidige strijd tegen gebromeerde vlamdovers is een poging om de chemicaliënwetgeving in de VS uit 1976 Toxic Substances Control Act te hervormen. Langzaam maar zeker veranderen een tiental staten van mening, deze giftige man-made chemicals moeten uitgebannen worden. Er bestaat een groeiend bewijs dat deze vetminnende verbindingen bioaccumuleren en er worden verbanden gelegd met kanker, neurologische en ontwikkelingsproblemen.
Annotaties:
| #183047 | 11-06-2012 22:41 | ouwe knar
Mooi zo.
ouwe knar's avatar
| #183053 | 11-06-2012 22:50 | Appie
@ ouwe knar, geniet er ook van :)
Appie's avatar
| #183055 | 11-06-2012 22:52 | sigmund
Producenten giftige vlamdovers onder vuur


Wordt de pindakaas weer duurder....
sigmund's avatar
| #183060 | 11-06-2012 23:17 | Appie
@ sigmund, in het artikeltje en de commentaren neem ik de vrijheid om te veronderstellen dat vlamdovers onder andere uit het milieu door de pinda's worden opgenomen.

In de podcast van Living on Earth gaat specialiste Linda Birnbaum ervan uit dat verpakkingen de grootste bijdrage leveren.

Hoe dan ook vlamdovers maken deel uit van ons milieu, waar rook is, is vuur.

Smoke on the water
Appie's avatar
| #183064 | 11-06-2012 23:45 | sigmund
It's the fear of "fire in the sky".......
sigmund's avatar
aanmelden / inloggen