Door community (initieel P.uncia), Op zat 11 feb 2012 15:32, 0 reacties, nieuws

Te vet? “Steek dat maar op de Europese Unie”Hoewel het gezegde 'elk pondje gaat door het mondje' niet voor niets is ontstaan, wordt de oorzaak van de groeiende obesitasepidemie in Europa steeds weer in andermans schoenen geschoven. Zo wordt nu met de vinger gewezen naar de Europese Unie, die de import van goedkope caloriebommen zou aanmoedigen. Dat meldt de Daily Mail. Het rijke aanbod zal de verleiding ongetwijfeld vergroten, maar mensen moeten het kopen en kauwen toch nog steeds zelf doen, niet?

Uit een recent Eurostat-rapport blijkt dat meer dan helft van de Europese bevolking overgewicht heeft of zwaarlijvig is. Wetenschappers stellen dat deze trend de schuld zou zijn van de Europese Unie, die door de lagere importtarieven veel meer rood vlees en zuivel laat toestromen in vergelijking met niet-EU-landen.

Schuldig?

Om deze beschuldigen hard te maken, gingen onderzoekers kijken naar de eetgewoonten in Portugal voor en na de toetreding tot de Europese Unie in 1986. Daaruit bleek dat de Portugezen in het pre-EU-tijdperk vooral lokale producten, veel vis en olijfolie aten. Eens lid, lieten velen dit dieet blijkbaar varen voor goedkoop vlees, kaas en granen. Allemaal voedingsmiddelen die binnenstroomden vanuit andere EU-landen.

"Na het toetreden van de Europese Unie werden de prijzen van vlees- en melkproducten verlaagd in Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal. Het resultaat hiervan was een steeds stijgende consumptie waardoor de inwoners dikker werden", stelt leidend onderzoeker Pedro Marques-Vidal. Ook andere wetenschappers geven hun steun aan deze ontdekkingen, waaronder David Fah van het Zwitserse Centrum voor Preventieve Gezondheidszorg.

"Deze resultaten brengen de mogelijke gevaren aan het licht die gepaard gaan bij het toetreden van de Europese Unie. Zwitserland is geen EU-lid en heeft momenteel een van de laagste obesitaspercentages in Europa. De Zwitserse bevolking eet veel meer groenten, vis en olijfolie én opvallend minder rood vlees. Als we ons bij de EU zouden aansluiten, zou de consumptie hiervan zonder twijfel stijgen", verklaart Fah.

Bedreiging

Woorvoerdster Jo Leinen van de Europese Commissie voor Milieu en Gezondheid erkent de obesitasepidemie: "We weten dat overgewicht een probleem is binnen de EU en zien het niet voor niets als een bedreiging voor de gezondheidszorg ". In een rapport van 'Foresight' wordt voorspeld dat tegen 2025 iets minder dan de helft van alle mannen en een derde van alle vrouwen zwaarlijvig zouden zijn. Hierdoor lopen nog meer mensen risico op chronische ziekten als diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, hypertensie, beroertes en verschillende types van kanker.
Annotaties:
aanmelden / inloggen