Door Appie, Op woe 3 aug 2011 20:33, 5 reacties,    

Shell wacht een zwarte toekomst in Nigeria


Voorwoord
Kwam vandaag al enkele berichten tegen over Shell en het nemen van verantwoordelijkheid over de vervuiling in de Niger delta. Eigenlijk waren deze berichtjes niet meer als korte linkdumps. Het bericht uit de Guardian van John Vidal is echter wel de moeite waard om te lezen.


Oliereus staat in oog met een claim van honderden miljoenen dollars na accepteren van de aansprakelijkheid over twee olierampen in Bodo Ogoniland.

De claim kan deze hoogte bereiken doordat Shell de volledige verantwoordelijk neemt over twee olierampen welke rampzalig uitpakte voor de bevolking (69000) in het gebied. Volgens schattingen kost minstens 20 jaar om de olie op te ruimen.

De experts die de videobanden over de vervuiling in Bodo Orgoniland bestudeerden verklaren dat de ramp een omvang heeft vergelijkbaar met die van de Exxon Valdez in Alaska. Schattingen lopen uiteen maar 40 tot 132 miljoen liter vervuilden in 1989 de kustlijn. Tot nu toe beweert Shell dat het slechts gaat om 160.000 liter olie.

Uit de 4 maanden durende rechtzaak in Londen volgde dat de oliereus de verantwoordelijkheid neemt voor de dubbele breuk van de Bodo-Bonny trans-Niger pijplijn welke dagelijks 120.000 vaten olie door het gebied verwerkt.

Ogoniland is een klein gebied in de Niger delta en de gemeenschap dwong Shell in 1994 om te stoppen met hun sterk vervuilende oliewinning. Echter het offer was de executie van 8 van hun leiders, inclusief de schrijver Ken Saro Wiwa, door de overheid.

De ruwe olie welke in 2008 ongecontroleerd uit de kapotte leiding spoot, 2 maal binnen enkele maanden, verwoestte een gebied en vervuilde rivieren en beken over een gebied van meer dan 30 vierkante km. De Bodo en de mensen uit 30 andere nederzetting zijn afhankelijk van deze waterstromen en het land. Shell heeft tot nu toe geen enkele poging ondernomen om de vervuiling op te ruimen.

Volgens de gemeenschappen heeft Shell de afgelopen twee jaar 3500 pond, 50 zakken rijst, 50 zakken bonen, enkele dozen suiker, tomaten en notenolie als compensatie aangeboden. Het aanbod werd verworpen, de mensen voelden zich beledigd, geprovoceerd en bedelaars en de chiefs gingen op zoek naar juristen.. Het Londense advocatenkantoor Leigh Day and Co, welke de bevolking in het Trafigura (2006) ramp verdedigde, zoekt gerechtigheid voor de gemeenschappen.

Deze uitspraak geeft hoop voor vele andere gemeenschappen in de delta. Patrick Naagbartonm (Centre of Environment and human rights) verwacht wordt dat deze ook op zoek gaan naar compensatie van de geleden schade. Gemiddeld vindt er 3 maal daags! een olievervuiling plaats. Shell en de andere oliemaatschappijen in de delta geven de schuld van deze vervuiling aan de jongeren welke bijv. de pijplijn saboteren.

Later deze week zal de oliereus nog een beschuldiging in ontvangst moeten nemen. De UN houdt Shell verantwoordelijk voor de enorme milieuramp in de Niger delta. Sinds 1989 zijn er meer dan 7000 olievervuilingen in het moeras- en landbouwgebieden waargenomen. Shell is reeds sinds 1956, na de ontdekking van de olie, in de Niger delta actief. Volgens Amnesty International is het gebied met meer als 13 miljoen vaten olie (dit is ruim twee keer de hoeveelheid als bij de BP-olieramp in de Golf van Mexico) verontreinigd.

Vervolgens zal een UN Environmental Programm (UNEP) rapport, mede betaald door Shell, aankomende donderdag aan president Goodluck Jonathan worden overhandigd. Verwacht wordt dat het rapport aankomende vrijdag in Londen aan de pers wordt gepresenteerd.

Het rapport van de UNEP is het eerst peer-reviewed wetenschappelijk rapport over meer als 60 olievervuilingen in Ogoniland. Het blijkt allemaal veel erger te zijn als verwacht. Veel vervuilingen, waargenomen vanaf 1970, zijn niet opgeruimd en hebben de gemeenschappen veel schade op economisch gebied en de gezondheid van de mensen veroozaakt. Daarnaast is er nog de schade aan de natuur.

Internationale experts welke meewerkten aan het onderzoek van de 2 Bodo olievervuilingen schatten dat de kosten voor de oliereus kunnen oplopen tot 100 miljoen dollar. Dit zijn de kosten van het opruimen van de olie in en het herstel van de gestorven mangrove bossen.

De rechtzaak tegen Royal Dutsch Shell en Shell petroleum development company (SPDC) Nigeria begonnen op 6 april 2011 in het hoger gerechtshof te Londen. Vorige week verklaarde Shell Nigeria: SPDC accepteert, volgens de Oil Pipelines Act, 2 vervuilingen en erkent hiermee dat er schadeloosstelling plaats zal moeten vinden.

| #150851 | 03-08-2011 21:41 | zanussi
Suck it up mevrouw Van Amsberg.

img2246.png
zanussi's avatar
| #150855 | 03-08-2011 22:09 | zanussi
Honderden miljoenen dollars betekent helaas niets voor een multinational corporation als Shell. Honderden miljoenen dollars zijn al weer terugverdiend voor je "olie" kan zeggen.
zanussi's avatar
| #150859 | 03-08-2011 22:21 | Appie
Nou, ik zie een trend, misschien wishfull thinking, ook de tabaksindustrie dacht erlangs te pissen vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Ben zelf een fervente roker maar de anti-tabaks lobby heeft toch vele successen bereikt. Dus Shell kan wel roepen dat ze onschuldig zijn maar dat ze niet populair maken in deze tijd.

En aangezien de financiele wereld gebasserd is op vertrouwen (hiermee hebben de politici ons toch doodgegooid), zal Shell er alles aan doen om het vertrouwen nog niet meer te beschadigen en alles met de mantel der liefde proberen te bedekken.

Denk dat er nog vuurwerk komt.
Appie's avatar
| #150960 | 04-08-2011 16:31 | tunnelforce9
de rechtzaak loopt al jaren, voor shell is het beter om het af te kopen..

zodat ze verder kunnen gaan investeren in andere landen met veel olie.

want als je de overheid bent van een land en je hoort verhalen over shell zijn olieleidingen dan denk je ook van nou shell komt er bij ons niet in..

dus met andere woorden is het commercieel aantrekkelijk om die paar honderd miljoen uit te trekken voor de lsachtoffers
tunnelforce9's avatar
| #151092 | 05-08-2011 01:31 | ouwe knar
Water beheer heeft de toekomst jaja, zoontje van Amsberg.
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen