Door community (initieel P.uncia), Op woe 29 jun 2011 14:48, 2 reacties, nieuws

Ouderdomsdiabetes: onzichtbare doder in ruil voor welvaartOuderdomsdiabetes rukt mondiaal op. Volgens een studie van The Lancet is het aantal volwassen patiënten met ouderdomsdiabetes sinds 1980 wereldwijd opgelopen tot 347 miljoen. Het begin van een epidemie, volgens experts.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte. De ziekte ontstaat als gevolg van een zittende levensstijl en overgewicht. In België leiden 600.000 mensen aan diabetes type 2. In het ergste geval kan de ziekte leiden tot blindheid, nierfalen, hartproblemen of zelfs amputaties.

Evolutie

Net als bij type 1, dat ontstaat door een aangeboren defect van de alvleesklier, speelt erfelijkheid bij type 2 een rol. De bevolking van economische groeilanden zoals India, China en in Latijns-Amerika blijkt genetisch vatbaarder te zijn voor insulinetekorten dan het Kaukaische type dat veelal in Europa of Noord-Amerika leeft. Hoe dat komt is nog niet bekend, al wordt vermoed dat het een gevolg van de evolutie is: "In onvruchtbare streken bevoordeelde de natuurlijke selectie die individuen die met weinig calorieën konden overleven", zegt Bart Keymeulen van de diabeteskliniek aan het UZ Brussel in een Corelio-krant. "Wanneer die mensen plots meer gaan eten, raakt hun insulinewerking sneller verstoord."

Groot is de bezorgdheid dan ook onder diabetesartsen uit opkomende economieën. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika is een golf aan diabetici op komst. Maar ook welvarende landen, zoals de Verenigde Staten, waar diabetes 2 nu al bij kinderen wordt vastgesteld, en ons eigen land moeten op hun tellen passen. In België neemt de ziekte momenteel vooral toe bij de Turkse en Maghrebijnse migrantengemeenschap.

De verdubbeling van patiënten die lijden aan ouderdomsdiabetes is voor zeventig procent te verklaren door de algemene bevolkingsgroei en de stijgende levensverwachting. Toch moet de piek in de epidemie nog komen. Het enige lichtpuntje is dat het probleem nu al bekend is en zodoende aan preventie kan worden gedaan, maar het is niet simpel iemand die aan de armoede ontsnapt is te overtuigen niet teveel te eten, voldoende te bewegen en zichzelf het juist verworven comfort, zoals een eigen auto, te ontzeggen.
29-04-2013 00:23 | Suggested Site
Ouderdomsdiabetes: onzichtbare doder in ruil voor welvaart #zaplog
| #143828 | 29-06-2011 15:26 | Appie
In onvruchtbare streken bevoordeelde de natuurlijke selectie die individuen die met weinig calorieën konden overleven


Is de oude Hypothese van Neel, is reeds verworpen. Zie verder annotaties.
Appie's avatar
| #143957 | 29-06-2011 21:32 | Japie
Hoe zou dat toch komen???
1 antwoord: industrieel bereid voedsel

Zo simpel is het.
Japie's avatar
aanmelden / inloggen