Door P.uncia, Op din 27 dec 2011 18:31, 3 reacties,    

Nieuwe vaardigheden leren in je dromen



Het idee van de surrealistische Hollywood blockbuster Inception, waar mensen door de dromen van iemand reizen om een idee in zijn hoofd te “planten” is mogelijk niet zo vreemd als het lijkt. Onderzoekers van Yale hebben ontdekt dat “lucide dromers”, dromers die “dagdromen” hebben die ze kunnen controleren, in staat zijn om nieuwe vaardigheden te leren in hun dromen.

Een team is nu aan het experimenteren met het idee om mensen te “oefenen” door ze te vertellen wat te dromen. Mensen die hun dromen kunnen controleren kunnen gebruik maken van de bijzondere mogelijkheid om een gevoel van euforie te ervaren, alsof ze iets bereikt hebben.

Maar nieuw onderzoek wijst erop dat mensen daadwerkelijk dromen kunnen “gebruiken” als een instrument om te leren. De baas zijn over dromen biedt mogelijkheden om hen te manipuleren, om te leren en trainen, hoewel het misschien niet zo nauwkeurig is als tijdens de slaap het leren viool te spelen.

In plaats daarvan kunnen “lucide dromers” gebieden van hun hersenen controleren om te openen en “leren” terwijl ze slapen. Verder lijkt het erop dat slechts een lucide dromer te zijn je een voordeel lijkt te geven.

Onderzoekers van de Yale University ontdekten dat lucide dromers beter presteren in een keuzeopdracht, ontworpen om een deel van de hersenen te testen dat belangrijk is voor emotionele besluitvorming en sociale interacties, zegt een verslag deze week in de New Scientist.

Peter Morgan, van de Yale University, en zijn collega's denken dat dit gebied kan worden getraind. Morgan en zijn team werken aan hoe je mensen kunt trainen met behulp van dromen. Morgan hoopt in staat te zijn om iemands vaardigheden voor sociale controle en besluitvorming te verbeteren.

We weten dat door circuits in de hersenen in te zetten we de architectuur kunnen veranderen”, zegt hij. Het is al bewezen dat mensen die in dromen taken uitvoeren het bij hen beter afgaat in het echte leven. Een Zwitserse studie, geleid door Daniel Erlacher van de Universiteit van Bern, toonde aan dat lucide dromers die het gooien van een munt in een kopje oefende beter waren het in het echt te doen toen ze wakker werden.

Door, Rob Waugh.
Annotaties:
| #172496 | 27-12-2011 19:04 | Hans
Mensen die hun dromen kunnen controleren kunnen gebruik maken van de bijzondere mogelijkheid om een gevoel van euforie te ervaren, alsof ze iets bereikt hebben.

Daar zit wel iets in.
Tijdens het hardlopen kun je ook in een euforie terechtkomen waarin alles opeens helder wordt.
Hans's avatar
| #172515 | 27-12-2011 23:12 | Mr. Q
Het is ook gewoon heel lekker om te voelen dat je kan vliegen en zelf te sturen waar je heen gaat. Wel komt er (althans bij mij) altijd een punt in een lucid dream, dat de droom het weer overneemt, het zeg maar weer van je afpakt. Dat is minder euforisch maar tegelijkertijd vanzelfsprekend.

Het lijkt me echt moeilijk dingen te leren. Lezen schijnt namelijk heel moeilijk te zijn in dromen. Dan zou het inderdaad iets praktisch moeten zijn dat je kan oefenen, zoals die muntjes in het glas. Veel dingen gaan uiteindelijk om ervaring. Als je bewust kan ervaren is het niet meer dan logisch dat je het jezelf eigen maakt. Soort van onbewust bewust aanleren.
Mr. Q's avatar
| #172531 | 28-12-2011 11:34 | DOS.
DOS.'s avatar
aanmelden / inloggen