Door Appie, Op woe 21 maa 2012 21:49, 0 reacties,    

Man-made chemicals, diabetes en obesitas


En jawel, weer een artikel over de negatieve gevolgen van onze geprezen welvaartsmaatschappij. Ook een oude bekende bisfenol A komt weer aan bod. Zelfs op een site van de plastic industrie PRW wordt er melding over gemaakt.

En wederom gaat het over hormoonverstoorders, de invloed van deze groep van chemicaliën houdt zich niet aan de veronderstelling waaraan de industrie zoveel waarde aan hecht: de dosis bepaalt het gif. In de middeleeuwen vond Paracelsus dit verband.

Paracelsus kwam met het idee dat zelfs water giftig is, als je er maar genoeg van binnen krijgt. Paracelsus ging dus uit van grote volumes. Het venijgige is dat de industrie de stelling omdraaide, bij blootstelling aan hele kleine hoeveelheden is er niets aan het handje.

Nou, deze alom vertegenwoordigde hypothese misbruikt Big chemistry op dit moment om de markt vol te plempen met hun nieuwste geniale en voor de moderne mens onmisbare gadgets. Echter de moderne mens is niet gek en komt langzaam maar zeker in opstand tegen de gevestigde orde, onze bestuurders oftewel de handpoppen van de industrie. De chemische industrie wordt langzaam maar zeker in een hoek gedrukt en kan de gevolgen van de geproduceerde man-made chemicals niet langer blijven wegwuiven.


Aan man-made chemicals is niet meer te ontsnappen, in huizen kantoren, auto’s, eten etc. Overal wordt men aan deze stoffen blootgesteld. Literatuuronderzoek wijst deze synthetische verbindingen als mede-schuldige aan voor de sterke stijging van obesitas en diabetes in de moderne westerse wereld.

Tot nu toe werd de levenswijze, gebrek aan beweging en een slecht dieet, als hoofdoorzaak gezien. De epidemie kost de samenleving handen vol met geld. Echter Miguel Porta (Spanje) en Duk-Hee Lee (Zuid-Korea) leggen een bom onder deze veronderstelling. Een literatuurstudie van 240 wetenschappelijke artikelen toont volgens hun aan dat vrijgekomen chemicaliën uit plastic en andere materialen verantwoordelijk zijn.

De studie onderzocht de gezondsheidsinvloeden van onder andere PCB’s en de bouwsteen voor plastic en epoxyharsen, bisfenol A oftewel BPA. Al de 240 bestudeerde artikelen zijn peer reviewed en gepubliceerd in wetenschappelijke vakbladen.

De literatuurstudie studie legt het verband tussen bepaalde groepen man-made chemicals en de ontwikkeling van obesitas, andere bevorderden diabetes en daar waren er nog welke die beide epidemiën katalyseerden.

Veel van de onderzochte stoffen waren een endocriene disruptor (hormoonverstoorder). Deze stoffen bezitten invloed op de hormoonhuishouding van mensen, inclusief de opslag van vetten en de insuline-regulatie. Zowel obesitas als diabetes zijn in de westerse wereld uitgegroeid tot een epidemie.

Auteur Miguel Porta maakt zich ernstige zorgen over de ongeremde toename van de ziektes. Hij vindt dan ook dat de invloed van de man-made chemicals niet langer meer genegeerd mag worden. Het aantal chemicaliën waaraan we dagelijks blootstaan moet meegenomen worden in de zoektocht naar het voorkomen van zwaarlijvigheid en suikerziekte.

Politici moeten ervan overtuigd raken van de invoering van regelgeving waarbij de opname van de hormoonverstoorders wordt geminimaliseerd. Vooral om vrouwen die een zwangerschap plannen of zwanger zijn te beschermen, het risico op gezondheidsschade door deze stoffen is voor de foetus in de baarmoeder het grootst.

Enkele groepen verbindingen die nader werd bekeken werden: de organochloor pesticiden, PCB’s (smeermiddel in electrische motoren en vlamdover in plastic) en enkele broomhoudende vlamdovers (plastic) zijn in de westerse wereld inmiddels verboden. Maar bisfenol A en weekmakers in PVC (ftalaten) worden wereldwijd nog op grote schaal in consumptie-artikelen gebruikt.

De opdrachtgever voor de studie was de Britse NGO Chem Trust (Chemicals Health & Environment Monitoring Trust) en dringt bij zowel de UK Government als de EU aan om de druk op de industrie te verhogen om op zoek te gaan naar veiligere alternatieven.

Elizabeth Salter Green (CHEM Trust): indien de blootstelling van hormoonverstorende man-made chemicals ons voorprogrammeren om dik te worden dan wordt het hoog tijd voor de gezondheidszorg om deze laatste wetenschappelijke inzichten mee te nemen in de diagnose. Voor de duidelijkheid, wij pleiten voorkomen is beter dan genezen. Zeker in deze tijd van de financiële crisis is voorkomen goedkoper dan genezen.

By Martin Hickman

Hieronder de trailer van de docu programmed te be fat. Heb helaas de docu nog niet kunnen vinden.

Annotaties:
19-06-2013 23:14 | pay day loans
Man-made chemicals, diabetes en obesitas #zaplog
aanmelden / inloggen