Door Appie, Op maa 19 maa 2012 20:19, 1 reacties,    

Luidt antibiotica-resistentie het einde van de moderne geneeskunde in?


Wanneer bacteriën in staat zijn om resistentie te ontwikkelen tegen antibiotica dan kunnen huis, tuin en keuken ziektes dodelijk worden. Dit zijn de onheilspellende woorden van Margaret Chan (World Health Organization (WHO)).

Tijdens een conferentie in Kopenhagen vertelde Chan het als volgt: antibiotica-resistentie kan het einde van het tijdperk van de moderne geneeskunde inluiden. Afgelopen woensdag (14 maart) verkondigde ze: de standaard antibiotica verliezen hun werkingsgraad, we moeten overstappen naar duurdere, giftigere antibiotica en de behandeling duurt niet alleen langer maar moet vaker op de intensive care worden uitgevoerd.

Chan verklaart: nu al worden ziekenhuisbedden gebruikt om hoog resistente pathogenen te behandelen. Een voorbeeld is de MRSA bacterie, in plaats te genezen in het ziekenhuis stijgt de kans op sterven alleen maar. Ook tubeculose wordt moelijker en duurder om te behandelen. En antibiotica resistente stammen van salmonella, E-coli en gonorroe worden meer en meer aangetroffen.

Sommige specialisten roepen dat we terugvallen naar het pre-antibiotica tijdperk, dit is te positief gedacht, we belanden in het post-antibiotica tijdperk. Chan gaat door: er worden nauwelijks nieuwe antibiotica op de markt gebracht, in een post antibiotica tijdperk betekent dit eenvoudig dat een keelontsteking of een geschaafde knie dodelijk kunnen worden.

Daarnaast kan het ontbreken van effectieve antibiotica operaties en bepaalde kankerbehandelingen riskant of zelfs onmogelijk maken. Chan: gecompliceerde operaties, zoals het plaatsen van heupprotheses, orgaantransplantaties, chemotherapie en de verzorging van te vroeg geboren babies worden stukken moeilijker en zelfs onuitvoerbaar.

De ontwikkeling van nieuwe antibiotica zou ons kunnen helpen om de catastrofe uit te stellen maar er zijn maar weinig farmaceutische bedrijven die geld willen investeren voor de ontwikkeling van medicijnen die slechts voor een korte tijdsperiode worden ingenomen.

William Schaffner (Vanderbilt University Medical Center in Nashville) legt uit: het is simpelweg niet winstgevend genoeg voor de farma bedrijven. Indien men een nieuw medicijn op de markt brengt tegen cholesterol dan kun je ervan uitgaan dat de patient deze pillen de rest van zijn leven slikt. Antibiotica slikt men voor een week of maximaal 10 dagen.

Schaffner: terwijl we de farma industrie proberen te overtuigen om nieuwe antibiotica te ontwikkelen moeten we heel erg voorzichtig worden met de middelen die ons op dit moment tot beschikking staan. Er bestaan manieren om bacteriën minder snel tegen antibiotica resistent te maken. Gebruik antibiotica juist en alleen als het nodig is, volg de kuur en beperk het gebruik van antibiotica in de intensieve vleesindustrie alleen voor therapeutisch doeleinden.

In deze tijd waar wereldwijd vele calamiteiten plaatsvinden kunnen we eenvoudig niet zonder goedwerkende antibiotica, deze medicijnen zijn essentiëel voor vele miljoenen mensen. Chan: indien we niet slagen staat ons een mondiale crisis te wachten.

Complete tekst van M. Chan in Kopenhagen

By Katie Moisse
Annotaties:
| #176756 | 20-03-2012 10:26 | Gareth
De 'moderne' geneeskunde stoelt op 18de en 19de eeuwse theorieën.
Maar het is modern om modern te worden genoemd. Iedereen wil toch graag jong blijven en bij de tijd.

De moderne geneeskunde is voor mij een krakend en stoffig skelet. Tijd om het op te ruimen. Maar dat gebeurt gelukkig vanzelf. Wie zichzelf diskwalificeert zal geen brood meer kunnen verdienen.
aanmelden / inloggen