Door Antares, Op vri 20 feb 2015 15:30, 4 reacties,    

Is Boko Haram een geheime CIA Operatie, verdeel en verover Afrika? (1)Auteur: Julie Lévesque

De doelen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afrika zijn goed gedocumenteerd: bestrijd Chinese invloed en beheers strategische locaties en natuurlijke hulpbronnen inclusief olievoorraden. Dit werd meer dan 8 jaar geleden bevestigd door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken:

In 2007 heeft raadgever van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken Dr. J. Peter Pham een opmerking gemaakt over AFRICOM's strategische doelen van "toegang tot koolwaterstoffen en andere strategische bronnen waarover Afrika in overvloed beschikt, een taak die bescherming tegen de kwetsbaarheid van die natuurlijke rijkdommen omvat en het verzekeren dat geen andere geïnteresseerde derden, zoals China, India, Japan of Rusland, monopolies of een voorkeursbehandeling verkrijgen." (Nile Bowie, CIA Covert Ops in Nigeria: Fertile Ground for US Sponsored Balkanization Global Research, 11 April 2012)


Begin februari riep het hoofd van AFRICOM, Generaal David Rodriguez, op tot een grootschalige door de VS geleide 'contra-opstand' veldtocht tegen groepen in West-Afrika, tijdens uitlatingen in het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington, DC:

In uitlatingen van vergelijkbare strekking in een US Army West Point Academy afgelopen week, zei het hoofd van US Special Operations Command (SOCOM), Generaal Joseph Votel, dat Amerikaanse commandoteams nieuwe inzet moeten voorbereiden tegen Boko Haram en de Islamitische Staat. (Thomas Gaist, US AFRICOM Commander Calls for “Huge” Military Campaign in West Africa, World Socialist Web Site, February 02, 2015)


Mark P. Fancher lichtte de hypocrisie en de "imperialistische arrogantie" van de westerse landen eruit, die "niettegenstaande de universele veroordeling van kolonialisme," meer dan ooit van plan zijn "om openlijk (zonder excuses) hun plannen te verkondigen om hun militaire aanwezigheid in Afrika uit te breiden en te coördineren." (Mark P. Fancher, Arrogant Western Military Coordination and the New/Old Threat to Africa, Black Agenda Report, 4 February 2015)

Meer troepen van Benin, Kameroen, Niger, Nigeria en Tsjaad zijn nu op weg om te vechten tegen Boko Haram.

Deze nieuwe oorlog tegen alweer een nieuwe vage terroristische entiteit in Afrika doet terugdenken aan de mislukte propagandacampagne Kony 2012 die was verstopt in humanitaire afspraken. Het wordt gebruikt als een rookgordijn om het aankaarten van de kwestie van de slachtoffers van de oorlog tegen terreur te vermijden, de echte oorzaken van terrorisme, en om een volgende militaire invasie te rechtvaardigen. Het is waar dat Boko Haram slachtoffers maakt, het doel van de Westerse inmenging in Afrika is echter niet om hen te hulp te schieten.

Het dodelijkste conlict in de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog dat nog steeds woedt vindt plaats in Congo en de Westerse elite en haar media zouden niet onverschilliger kunnen zijn. Dat alleen toont aan dat militaire interventies niet zijn bedoeld om levens te redden.

Om te begrijpen waarom de media zich focust op Boko Haram dienen we te weten wat het is en wie erachter zit. Wat is de onderliggende context, welke belangen worder gediend?

Is Boko Haram een nieuwe clandestiene Amerikaanse operatie?

Boko Haram is gesitueerd in het noordoosten van Nigeria, het dichtbevolkste land en de grootste economie in Afrika. Nigeria is de grootste olieproducent van het continent met 3,4% van de wereldoliereserves ruwe olie.

Im mei 2014 publiceerde African Renaissance News een diepgaand verslag over Boko Haram, met de vraag of het een nieuwe geheime CIA-operatie zou kunnen zijn om controle te verkrijgen over Nigeria:

[D]e grootste prijs voor AFRICOM en zijn doel om in Afrika een PAX AMERICANA te installleren zou zijn wanneer het succes heeft in Afrika's meest strategische land, NIGERIA. Dit is waar de voortwoedende kwestie van BOKO HARAM en de breed gerapporteerde voorspelling door de United States Intelligence Council van de desintegratie van Nigeria in 2015 in het juiste licht wordt bezien… (Atheling P Reginald Mavengira, “Humanitarian Intervention” in Nigeria: Is the Boko Haram Insurgency Another CIA Covert Operation? Wikileaks, African Renaissance News, May 08, 2014)


In de jaren 70 en 80 hielp Nigeria diverse Afrikaanse landen "in scherp contrast met en opstandig tegen de belangen van de Verenigde Staten en zijn westerse allianties die uitmondden in een terugslag voor westerse initiatieven in Afrika toendertijd" (Ibid.)Nigeria oefende zijn invloed uit in de regio door middel van het leiderschap van de Economic Community of West African States Monitoring Group (ECOMOG), een leger dat bestaat uit soldaten uit diverse Afrikaanse landen en opgezet door de Economic Community of West African States (ECOWAS) en die tussenbeide kwam in de Liberische burgeroorlog in de jaren 90. Liberia werd in 1821 gesticht door de VS en geleid door Amerikaanse Liberianen gedurende meer dan een eeuw.

De westerse machten, eerst en vooral de VS, zijn duidelijk niet van plan om Afrikanen een multinationaal leger te laten hebben waarin zij geen leidende rol hebben. ACRI, wat later AFRICOM werd, werd gevormd in 2000 om Nigeria's invloed in te perken en ECOMOG tegen te gaan, waarmee de vorming van een Afrikaanse militaire kracht geleid door Afrikanen werd vermeden.

Volgens verslagen uit Wikileaks die in bovenstaande artikel van Mavengira werd vermeld, dient de Amerikaanse ambassade in Nigeria als een

operationele basis voor brede en verreikende daden van subversie tegen Nigeria inclusief maar niet beperkt tot het afluisteren van de communicatie van de Nigeriaanse overheid, financiële spionage van vooraanstaande Nigerianen, steun en financiering van subversieve groepen en opstandelingen, sponsoren van verdelende propaganda onder de verschillende groepen van Nigeria en het gebruik van chantage met visa om hooggeplaatste Nigerianen ertoe over te halen en ertoe te dwingen om te handelen in het voordeel van Amerikaanse belangen." (Mavengira, op., cit., emphasis added)


Mavengira maakt deel uit van de GREENWHITE Coalitie, "een waakhond van vrijwillige burgers samengesteld uit Nigerianen van alle etnische groepen en religieuze overtuigingen." Hij schrijft dat het ultieme doel van de clandestine Amerikaanse acties in zijn land is "om Nigeria te elimineren als een potentiële strategische rivaal voor de VS op het Afrikaanse continent." (Ibid.)

Een onderzoek naar Boko Haram door de Greenwhite Coalitie onthulde dat de "Boko Haram campagne een verkapte operatie is georganiseerd door de American Central Intelligence Agency, CIA, en gecoördineerd door de Amerikaanse ambassade in Nigeria." De VS heeft al eerder zijn ambassade gebruikt voor geheime operaties. Die in Benghazi was bewezen een basis te zijn voor een geheime wapensmokkeloperatie om huurlingen te bewapenen die in Syrië tegen Bashar Al-Assad vechten. Wat betreft de ambassade in Oekraïne dook er onlangs een video op van november 2013 die een Oekraïense parlementariër liet zijn die het ontmaskerde als het centrale punt van alweer een nieuwe clandestiene operatie bedoeld om civiele onrust aan te stoken en de democratisch gekozen regering omver te werpen.

Deel 2
Annotaties:
| #229823 | 20-02-2015 15:55 | Antares
De vlag van Nigeria is overigens groen-wit-groen:
120px-Flag_of_Nigeria.svg.png
Antares's avatar
| #229825 | 20-02-2015 15:58 | tegengas
Moet wel CIA zijn, wapens komen uit de lucht vallen, de narigheid komt voor de VS op de juiste plek.
tegengas's avatar
| #229826 | 20-02-2015 16:08 | spaceman
Ja man. natuurlijk is het die K*T VS weer. China kreeg te invloed op dat continent.Zelfde tactiek als met die contra's in Zuid Amerika.Heel duidelijk de hand van de CIA.Wie anders zou ze gefinancieerd en bewapend hebben?
spaceman's avatar
| #229829 | 20-02-2015 16:57 | Argwaan
Dat gaat al heel erg lang zo. iets van 25 jaar geleden al een documentaire gezien die duidelijk maakte hoe het ene land werd bewapend door USA wapenhandelaren, waarna ze naar het buurland gingen om te vertellen dat de buren betere wapens hadden en zo net wat minder oud spul kwijt raakten voor veel te hoge prijzen. Dat geintje konden ze voortduren herhalen. De wapens werden (en worden?) waarschijnlijk.betaald met ontwikkelingshulp.
Very, very lucrative vertelde zo'n vet hoofd glimlachend. Bloedhonden. Geen enkel moreel besef.
Argwaan's avatar
aanmelden / inloggen