Door Appie, Op zat 10 sep 2011 11:21, 1 reacties,    

David vs Goliath, duitse imkers winnen rechtzaak tegen Monsanto


Volgens Heike Moldenhauer, gentech expert bij de BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) heeft het Europese Gerechtshof (EuGH) met haar uitspraak op 6 september een historisch oordeel geveld. Niet alleen voor de imkers maar ook voor de consumenten.

Het EuGH heeft bevestigd dat honing, welke stuifmeel van het genetisch gemodificeerde Mais Mon 810 van Monsanto bevat, geen toelating als voedsel op de europese markt bezit. De honing mag dus niet op europese markt verkocht worden. Volgens Moldenhauer hoeven imkers en conusmenten geen genetische gemodificeerde stuifmeel in de honing te accepeteren.

Om te voorkomen dat er toch besmetting kan plaatsvinden moet nu snel de europese en duitse wetgeving worden aangepast, verklaart Molkenhauer. Nu moet de minimale afstand tussen de bijenkorven en gentech gemodificieerde gewassen wettelijk beschreven worden.

Duitsland mag zijn verantwoordelijkheid niet gaan verschuiven en gaan wachten op de EU-Commissie. De Bundesregering moet in actie komen en de eigen wetgeving aanpassen zodat honing niet verontreinigd kan worden. Molkenhauer pleit voor een minimale afstand van 5 km tussen de gentechgewassen en de bijenvolken. De vliegradius van een honingbij, bij zijn zoektocht naar stuifmeel bedraagt ongeveer 3 km.

De klacht werd ingediend door een imker uit Bayern, in zijn honing werd in 2005 de stuifmeelresten van Mais Mon 810 aangetroffen. Het was afkomstig van enkele proefvelden van het gentech mais welke in de buurt van zijn korven werd geteeld. In het zogenaamde imkerproces werd de klacht verscheidene malen doorverwezen tot uiteindelijke de Bayerischen Verwaltungerichtshof (VGH) de zaak naar het EuGH verwees. Met het huidige oordeel hebben de imkers recht op compensatie en dient de plaats waar gentech geteeld wordt openbaar te zijn.

Daarnaast heeft de EuGH met zijn oordeel tevens de nultolerantie in veevoeder bevestigd. Hierbij mogen geen goedgekeurde genetisch gemodificeerde organismen op de markt worden gebracht. Echter dit verbod is in juli 2011 door de EU Commissie losgelaten. Veevoeder mag tot 0,1% met verontreinigd zijn.

Volgens Molkenhauer moet de EU-Commissie lering trekken uit het oordeel van de EuGH en onmiddelijk de nultolerantie herinvoeren.
Annotaties:
| #156404 | 10-09-2011 23:56 | Japie
Gaaf!
Dank voor de vertaling.
Japie's avatar
aanmelden / inloggen