Door community (initieel Hans), Op din 24 apr 2012 07:52, 7 reacties,    

Alleen als je leent, kun je failliet gaan


Moet de BV Nederland vervroegd aflossen of juist een tweede hypotheek nemen?

Je hoeft alleen schulden terug te betalen als je geleend hebt. Je hoeft ook alleen rente te betalen over leningen. Geld lenen kan je in grote problemen brengen. Waarom lenen landen dan nog altijd geld van banken?

Bedrijven kunnen geld lenen van een bank om iets te kopen of te maken waar ze nu geen geld voor hebben. Bedrijven gebruiken de lening om meer omzet en winst te genereren. Meestal kunnen de bedrijven de lening met rente terugbetalen.
Een bedrijf komt in problemen als de omzet- en winstgroei niet voldoende is om de lening en de rente terug te betalen.

Regeringen lenen ook geld om te investeren in de samenleving. Met de lening wordt onderwijs verbeterd, infrastructuur aangelegd, de woningmarkt gestimuleerd en de medische zorg betaald. Als het goed gaat, leveren die investeringen extra economische activiteit op en meer belastinginkomsten. Met die extra inkomsten kan de regering de staatslening aflossen.
Maar als de investeringen in onderwijs, infrastructuur en medische zorg, te weinig opleveren, dan kan de regering de schulden niet aflossen en moet er opnieuw geleend worden.
Dan onstaat er een permanent financieringstekort: de staat moet lenen om eerdere leningen af te kunnen lossen.

Als een bedrijf voor een lening aanklopt bij een bank, dan kijkt de bank zeer kritisch naar de levensvatbaarheid van het bedrijf. Steeds vaker houdt de bank tegenwoordig de hand op de knip. Saab kreeg geen geld meer, RBC Roosendaal, Diginotar en de electronica-keten It's evenmin.
De geldschieters beoordelen bedrijven op hun beleid en of ze zuinig en spaarzaam zijn.

Zo gaat het tegenwoordig ook met landen.
De financiële markt beoordeelt, net als bij bedrijven, of de landen wel levensvatbaar zijn en een verstandig beleid voeren. Als een regering zijn burgers in de watten legt, zoals in Griekenland, dan wordt het land daarvoor bestraft met een hoge rente. De banken dwingen de regering tot 'hervormingen'.

Hervormen of moderniseren is een eufemisme voor afpakken van leuke voordeeltjes. De hypotheekrenteaftrek zal moeten worden afgebouwd, dat is gewoon het verhogen van de belasting. Het uitkleden van de WW en het ontslagrecht schijnt goed te zijn voor de economie, maar het is heel vervelend voor de hardwerkende Nederlander, die buiten zijn schuld werkeloos wordt. Het verhogen van de BTW is in feite ook een noodzakelijke modernisering om de consumptiemaatschappij te hervormen.

Gaat Nederland hervormen en zich aanpassen aan de nieuwe realiteit van hoge energie-, voedsel en grondstoffenprijzen?
Pijnlijke, impopulaire maatregelen nemen en de schuld (financieringstekort) aflossen.

Of gaat Nederland nog een paar jaar door met lenen om de 'economie niet kapot te bezuinigen'? Gaan de politici de kiezers paaien met hun zachte heelmethode om maar op het pluche te kunnen blijven zitten?
De banken en de kredietbeoordelaars komen sneller tot een besluit over de levensvatbaarheid van de BV Nederland dan de politici.

Maak je niet al te veel zorgen: er zal altijd een toekomst zijn
Annotaties:
| #178810 | 24-04-2012 09:53 | Profeet
Toch klopt dit niet helemaal. Zeker in de situatie waarin we nu zitten met de Euro. Als andere om je heen wel de hele boel bij elkaar lenen, blijf je met het probleem zitten dat er meer schuld dan geld is. Als inflatie blijft stijgen (door dat andere blijven lenen) en jouw inkomsten niet mee stijgen ga je nog steeds failliet.
Profeet's avatar
| #178812 | 24-04-2012 10:00 | Guitarman
Maak je niet al te veel zorgen: er zal altijd een toekomst zijn


Hmmm?.. maar wat als die toekomst vrij rampzalig is? Is zorgen maken en daardoor enigszins te gaan anticiperen wat er zou kunnen gebeuren niet verstandig?
Guitarman's avatar
Maak je niet al te veel zorgen: er zal altijd een toekomst zijn

Dat vind ik nu ook. België ligt ook nog steeds naast ons.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #178820 | 24-04-2012 16:11 | DOS.
hun zachte heelmethode
Zachte heelmeesters maken inderdaad stinkende wonden. Verder hoop ik maar dat de wegloop actie van onze galloping gertie de AOW-er niet nog meer gaat kosten.
DOS.'s avatar
| #178822 | 24-04-2012 18:13 | Marcus
Zonder schuld geen geld in dit systeem.
Marcus's avatar
| #178826 | 24-04-2012 19:27 | flavius
Misschien is het volgende wel aardig om te lezen binnen dit bestek.:)


http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/de-eerste-5000-jaar-van-schuld/
| #186974 | 24-08-2012 09:32 | FraMauro
Ook zonder geld te lenen kun je failliet gaan. wat dacht je van aansprakelijkstelling? Of het krijgen van boetes voor het een of ander? Of in een oorlog terechtkomen waardoor alles verloren gaat?
Geldcreatie is niet strikt afhankelijk van lenen in de enge zin van het woord.
FraMauro's avatar
aanmelden / inloggen